Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Login

Od 27. do 30. rujna 2022. održan je u Čatežu ob Savi znanstveni skup pod nazivom 11th Central European Congress on Food and Nutrition “Food, technology and nutrition for healthy people in a healthy environment“. Pokrovitelj kongresa bila je i naša Akademija te je više njenih članova iz Odjela bioprocesnog inženjerstva sudjelovalo na skupu. Prof. dr. sc. Peter Raspor, professor emeritus Sveučilišta u Ljubljani i međunarodni član Odjela bioprocesnog inženjerstva bio je Predsjednik kongresa i njegov glavni organizator. Uz njega, prof. dr. sc. Vladimir Mrša, Glavni tajnik HATZa bio je član Programskog i organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Blaženka Kos, Tajnica Odjela bioprocesnog inženjerstva, održala je jedno od najzapaženijih plenarnih predavanja, a među predavačima koji su potakli velik interes bila je i prof. dr. sc. Stela Jokić.

Općenito, ovaj skup, 11. u nizu koji se održava već više od 30 godina, dotakao se mnogih pitanja vezanih uz hranu i prehranu, od suvremenih tehnologija proizvodnje hrane, do problema neuravnotežene prehrane i odnosa između prehrane i zdravlja pojedinca. Predavači su bili vrlo eminentni znanstvenici ne samo iz srednjoeuropskih zemalja već i šire, a poseban interes izazvale su panel diskusije koje su bile dobro posjećene i koje su se nerijetko nastavljale u vremenu pauza za kavu ili ručka jer ograničeno vrijeme u okviru satnice nije bilo dostatno za živu diskusiju i iznošenje različitih mišljena.

Treba naglasiti da je jedan dio skupa pod nazivom “Slovenian day” bio posvećen slovenskim proizvođačima hrane kojom prilikom su se posebno predstavili slovenski vinari i pivari, a zadnji dan konferencije bio je svojevrstan pogled u budućnost u kojem je pod nazivom “CEFood Inspiration Day” 13 eksperata iz isto toliko srednjoeuropskih država održalo predavanja programatskog sadržaja na različite teme relevantne za proizvodnju hrane i prehranu u ovom dijelu Europe. CEFood Inspiration Day pratila je odgovarajuća publikacija u kojoj su objavljeni “position paper” tekstovi izneseni na skupu, a čiji je nakladnik Akademija tehničkih znanosti hrvatske.

Na kraju vrijedi istaći da je skup dobio visoke ocjene sudionika, kako u svom proramskom, tako i u organizacijskom dijelu. Sljedeći CEFood bit će za dvije godine održan u Szegedu u Mađarskoj, a njegova predsjednica bit će prof. dr. sc. Diana Banati s tamošnjeg Sveučilišta.